De tweede inmiddels ook al weer een paar dagen

Walter, 9 Mar 2005 19:53 uur
Mexico, Tulum

“Tijd is vreemd. Vreemd mooi ook om nooit te weten wat het is.” Rutger Kopland Palenque op de muur van een cafe.

Wat heb ik allemaal uitgespookt: Niks herhaald. Aqua Azul, Merida, Alweer Niks, Uxmal, Deur dicht, Even veel doen, Chichen Itza, Paradijs…voor sommigen en heel veel niks.

Niks herhaald:
Deze keer geen keuze. Of stiekem toch. Na het schitterende Palenque wou ik gaarne mede op aanraden van Robert ook Aqua Azul zien. Volgens de reisgidsen en Robert schitterende watervallen. Helder blauwwater…midden in het groen en watervallen over gele druipstenen. Het bleek ook schitterend. De weg er naar toe kende een paar kleine hobbels:
Ik wou niet met de commerciele organisaties. Aqua is 50 km rijden. Het eerste bod was 500 pesos ongeveer 50 dollar, de volgende voor 200, toen 100 en vervolgens na wat zoeken de lokale boeren bus voor 20 dat begon er meer op te lijken. Walter gaat met de boerenbus, afkomst verlogend zich niet, en ziet wel hoe hij weer terug komt.
Volgens mij betijds opgestaan, wekker gezet, en naar de bank gelopen. Beetje bewolking. Niet de mooiste dag voor een waterval.
Bij de bank extra geld halen. Een avontuur is leuk maar als het mis wil dan betaal ik gaarne een taxi om weer thuis te komen. Helaas. Het was de eerste maandag van de maand. Heel mexico gaat geld halen. Lange rijen op de stoep voor de banken. No worry ik heb volgens de ING wekker de tijd. Eerst ontbijten straks nog maar een keer kijken. Zo gezegd..Terug gekomen in de kortere rij. In de bank eindelijk een klok……als de tijd klopte was de bus net weg…de tijd klopte….de ING liet me in de steek….de tijd klopte niet meer. (einde ING reiswekker)
Rustig geld gehaald en de rest van de dag Palenque dorp verkent………20.000 zielen. Aangezien ik niks te doen had en mijn boek uitwas op zoek naar een boek winkel…..gezocht, gevraagd en geen boek winkel!!! Geen grap. Ze hebben hier alles maar geen boeken. Het geen een erg arm gevoel geeft en dat klopt ook als je om je heen kijkt….geestelijk niet heel veel rijkdom. Het gaat hierom dollars en uiterlijk.
De rest van de dag siesta gehouden. Het was bewolkt. Prima om pas morgen naar Aqua te gaan.

Aqua Azul:
Natuurlijk met de boerenbus. Een schitterend Aqua bekeken…heerlijk gezwommen met de lokale jeugd. Tijd om terug te gaan. De boerenbond voorzag hier niet in. Dus gepoogd mee te liften met mensen die met huurauto´s terug gingen. Werkte niet. Uiteindelijk met een Pickup naar de hoofdweg. Kostte 10 pesos. Op de hoofdweg een kwartiertje gewacht. Ik dacht dat hier wel veel verkeer langs zou komen. Nou niet dus en dan sta je dan midden in een land waar niet zo lang geleden een opstand was.
Rustig gewacht en ja hoor daar kwam een collectivo. Voor 25 keurig terug naar Palenque gebracht. Een avontuurlijk tochtje naar een mooie waterval. (Robert dank voor de tip!)

Merida kijken, kijken niet kopen:
Schitterende stad. Door het toeval naar een schitternd hostel geleid. Voor 75 pesos een bed in een fantastisch mooi koloniaal pand met balkons met uitzicht over het plazo major. Of te wel een hotel kamer op de dam alleen dan voor een schijntje. Het hostel was uitermater vriendelijk, mooi en leuk, prima publiek, warme douches, gratis drinkwater en een heerlijk ontbijt gemaakt door de eigenaar en zelfs vrij internet en alles inbegrepen!! Wat een onhollands gevoel.
Merida is een oude koloniale stad met een schitterende uitgebreide markt wijk. Aangezien ik daar dol op ben heerlijk lopen struinen. Kijken, Kijken niet kopen….mijn rugzak zit al vol.

Alweer niks:
Vermoeidheid sloeg toe. Bekende recept uit de kast gehaald. Een hele dag een bankje in het Plazo Major gebruikt en het leven voorbij zien trekken. Tijd is vreemd. Vreemd ook om helemaal niks te doen……geen aandrang om wat dan ook te gaan doen of moeten doen.

Uxmal:
Gaaf! Vanuit merida een dag tripje gemaakt. Schitterende ruines met een fantastisch uit zicht over de hele omgeving. In Uxmal kun je echt nog zelf ontdekken en gewoon wat rond scharrelen. Naast fantastisch mooie ruines kom je dan ook grote en zeer verscheidende leguanen tegen, vogels en vleermuizen!! Ze hadden een nest in een van de tempels. Eerst de geur, toen het geluid en ja hoor daar waren ze weggedoken voor het daglicht.

Deur dicht:
Zoals dat kan gaan. Ik was ineens klaar met Merida. Ik kwam terug uit Uxmal en wou mijn foto-CD posten. Dus naar het postkantoor. Daar hadden ze geen verpakkingsmateriaal. Dus weer naar buiten. He wat vreemd geen straat shopjes die wat verkopen. Ik zoeken.Binnen een paar minuten verpakking geregeld en terug naar het Postkantoor. Letterlijk voor mijn neus werd de deur op slot gedaan. BALEN.
Vanaf dat moment baalde ik overal van. De herrie, de viezigheid. Constant mensen die tegen je aan lopen. Geen normaal voedsel. Klote!! Of te wel ik had het helemaal gehad.
Tijd om af te koelen…..letterlijk en figuurlijk. Tegen mijn zin in een BurgerKing in. Letterlijk koud en een bekend systeem waarbij je weet wat je krijgt als je iets besteld.
De volgende morgen zou ik Merida verlaten. Het was mooi geweest.

Even veel doen:
Al dat niksen is leuk maar af en toe moet je gewoon je oude stijltje uit de kast halen….voelt zo lekker vertrouwd. Dus gewoon veel doen op een dag. Zo bedacht zo gedaan. Dus eerst met de bus 2 uur naar Chichen Itza en vanaf daar nog een paar uur reizen door naar Tulum. Vanaf Tulum nog een half uurtje naar het strand en daar op zoek naar een hostel. Moet kunnen toch.

Chichen Itza:
Bloed en bloed heet geen zuchtje wind. Rugzak gedropt bij de balie en gevoelsmatig voor veel te veel geld de site bekeken. Bij alle ruines betaal je 38. Hier betaal je 88!! mind you. Ze bieden er niet meer voor kan ik je vertellen. De bouwerken zijn hier niet ineens allemaal compleet en heel. Natuurlijk waren ook hier de bouwwerken wel weer fantastisch. Ben vooral erg gecharmeerd van al die gebouwen met de pilaren. Wat moeten dat een mooie ruimtes zijn geweest toen er nog daken op zaten. Zelfs nu zijn het prettige ruimtes en pleinen. Kaartje gekocht voor de bus naar Tulum. Er gaat er maar een eentje per dag en die schijnt erg druk te zijn…gek he. Mijzelf getrakteerd op een magnum!! lang leve Holanda!!
Bij de bus Marc ontmoet. Aardige gast. We raakten gelijk aan de klets.

Paradijs…voor sommigen en heel veel niks:
In Tulum samen met Marc een taxi gepakt naar het strand. En daar was het dan…..al vanaf het begin van mijn reis naar gesnakt: Wit zand, palmbomen, een blauw zee, een cabana op het strand en hangmatten om in te slapen: PARADIJS.
Voor sommigen…..goedkoop is het niet. Het dorp is een uur lopen dus je moet bijna alles halen bij de lokale restaurantjes….dankzij de ING kan ik dat gelukkig een tijdje volhouden. Daarom nog meer niks: Sinds onze aankomst niet veel meer gedaan. Gekletst, geslapen, gezwommen, hapje eten, siesta, lezen, eten? en ja het is donker dus laten we maar weer slapen…..ik wist niet dat ik zoveel kon slapen lang leve het vele NIKS.

Later,

Walter.

P.s.1: Moet nog een uurtje lopen naar het paradijs en het is inmiddels weer heel erg warm en vochtig.
P.s.2: Ik krijg de landkaart niet te zien. Dus als je wilt weten waar ik ben zul je zelf in een atlas moeten kijken.