Geluk is….

Geluk is….? Wat is geluk voor jou? Een zoektocht naar geluk op internet leverde me al snel honderden verschillende definities en citaten op. Blijkbaar laat geluk zich lastig vastleggen. Ik zelf heb ook geen heldere definitie van geluk. Ik weet wel wanneer ik gelukkig ben. Ik weet ook een aantal dingen die me gelukkig maken. In dit artikel beschrijf ik waarom het kunnen ervaren van geluk, de sleutel is tot gelukkig zijn. De sleutel tot nieuwe momenten van geluk is het op doen van nieuwe ervaringen.

Een gevoel?

Geluk is een gevoel. Probeer het voor jezelf. Je kunt je niet gelukkig denken of gelukkig doen. Wat je denkt of wat je doet kunnen je wel een gelukkig gevoel geven. Maar de enige manier om geluk te ervaren is door het te voelen.  Wil je geluk ervaren dan zul je dus bij je gevoel te raden moeten gaan. Er kunnen hele goede redenen zijn waarom je liever niet wilt voelen. Een logisch gevolg is dat je dan ook niet kunt verwachten dat je geluk kunt ervaren. Waar je ook zoekt. Geluk is maar op een plek te ervaren. In je eigen gevoel.

Verschillende dingen

Geluk is een gevoel dat door veel verschillende dingen kan worden opgeroepen. Een gevoel dat in de loop van je leven zelfs door hele andere dingen kan worden opgeroepen. Midden in de nacht wakker worden van een huilend kind was en is niet mijn favoriete tijdsbesteding. Toch zat ik laatst met tranen van geluk naast het bed van mijn eigen zoon. Tegelijk hoop ik elke nacht dat ik gewoon kan doorslapen. Maakt me echt een stuk vrolijker ’s ochtends.

Komen en gaan

Gevoelens komen en gaan. Je kunt vrolijk opstaan, chagrijnig worden bij het ontbijt en bij de koffie weer vrolijk zijn. Dat kan aan het ontbijt en aan de koffie liggen maar ook zonder aanleiding komen en gaan gevoelens. Voor mij was dit een van de grote inzichten die ik door mediteren heb gekregen. Mijn gevoelens veranderen blijkbaar zonder mijn actieve inmenging of acties van buiten. Dit is een universeel inzicht. Ieder van ons zal bij onderzoek het zelfde ervaren. Dit betekend echter ook dat je niet zo veel kunt doen om gelukkig te worden. Geluk komt en gaat blijkbaar zonder dat wij er veel grip op hebben.

Hier en nu

Door dat geluk een gevoel is kun je het alleen in het hier en nu ervaren. Je kunt dromen over de toekomst.  Je kunt ervaringen uit het verleden herinneren. Wat je daarbij voelt is echter altijd nu. Veel mensen zijn altijd onderweg om gelukkig te worden maar zijn het nooit. Ze zijn te druk om het huidige geluk te voelen. Geluk ervaren vraagt je om aandacht te besteden aan je gevoel, hier en nu.

Geluk is ….niks doen?

Als we geluk niet kunnen controleren. Geluk alleen in ons eigen gevoel is. Geluk alleen hier en nu ervaren kan worden. Moeten we dan niet allemaal op ons kont gaan zitten en niks meer doen? Vakantie is heerlijk. Maanden reizen is fantastisch. Onvermijdelijk gaat er echter ergens iets knagen. Dat witte strand met die bomen is in eens niet meer zo aantrekkelijk. Je wilt ergens onderdeel van zijn, ergens aan bijdragen. Het strand is leeg en brengt je niks. Tijd voor actie. Zodra je weer in beweging komt lijkt ook het geluk je weer toe te lachen.

Geluk is als koordansen

Gelukkig zijn en blijven vraagt blijkbaar net als koordansen om actief balans te houden. Actief balans tussen voelen en doen. De sleutel tot gelukkig zijn is je gevoel ervaren. De sleutel tot nieuwe momenten van geluk is het op doen van nieuwe ervaringen. Je hebt beide sleutels nodig voor toegang tot een gelukkig leven. Het gelukkige nieuws? Beide sleutels zijn al in je bezit. Wellicht dat je ze beter kan gebruiken maar dat kan je ontwikkelen.