Leiderschap in de ideeëneconomie

Hieronder een presentatie van Jan Bommerez op de energiedag 30 nov 2010. Ik zag een samenvatting op de Cosensis netwerk dag.

Heel normaal
Wat de aanwezigen daar opviel is dat de meest consultants dit gedachtegoed als heel normaal beschouwen. De meeste van onze klanten niet. In mijn ogen hoort dat ook zo te zijn, wat is anders onze rol als we niks nieuws brengen?

70% van veranderen ….
Een goede reminder voor mij was dat 70%!! van alle verander projecten mislukt door de cultuur waarin ze plaats vinden. Loopt een verandering stroef? Kijk eens naar de impliciete normen ze zijn van doorslaggevend belang voor een succesvolle verandering.

Persoonlijk
Wat mij persoonlijk boeide was het model met de 8 lagen op sheet 57. Ik herken de beweging door de lagen van het model in mijzelf op een aantal manieren:
– Als ik weinig slaap krijg zit ik eerder in de onderste lagen. Tom, mijn zoontje van 2, is nu ziek wellicht dat mijn slaapgebrek maakt dat ik het nu herken?
– Een andere trigger voor een ritje naar de onderste lagen is als ik teveel ga nadenken. Ik verlies dan het contact met het nu en raak de verbinding met de mensen om heen kwijt wat eerder tot gevoelens in de lagere lagen leidt. (Veel nadenken in organisaties is niks anders dan veel bureaucratie, stafadelingen, commissies en eindeloze overleggen….)

Hoe herken jij het model in je eigen functioneren? Mindfulness is een krachtig hulpmiddel om meer bewustzijn te ontwikkelen juist op deze stukken. Waarom zou je dat willen? Als je het patroon bij jezelf herkent is het veel makkelijker om er op te coachen in team of organisatie verband. Wat je niet doorleeft hebt is bijna niet over te brengen.

Veel plezier met lezen: