Mindfulness: Het geheime leven van het brein

Mindfulness is zo langzamerhand een van de meest wetenschappelijk onderzochte vormen van meditatie.
De VPRO bestede aandacht aan Nederlands onderzoek naar de effecten van Mindfulness. Een aanrader als je je verder wilt verdiepen in meditatie en Mindfulness. De volgende onderwerpen komen aanbod:

  • Als wij niks doen is ons brein juist heel actief, zo blijkt uit recent onderzoek. Inzicht in het dagdroombrein kan helpen bij de aanpak van Alzheimer en depressie.
  • Meditatie wordt steeds populairder, met name de verwesterde variant Mindfulness.
  • De wetenschap stort zich op Mindfulness, men wil weten of het werkelijk effect heeft op ons brein.
  • Onderzoek van Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, wees uit dat een therapie gebaseerd op mindfulness een goede behandeling kan zijn voor ernstige depressie. Speckens denkt dat meditatie mogelijk een alternatief is voor het gebruik van antidepressiva. Maar zijn die veranderingen ook zichtbaar in de hersenen?
  • De Nijmeegse onderzoeker Paul van den Hurk toonde onlangs aan dat mensen met veel meditatie ervaring efficiënter met hun aandacht omgaan. Hij zag dit ook terug in hun hersenactiviteit.
  • Recent onderzoek aan het Amerikaanse Yale university toont aan dat de hersenschors van mediterenden er anders uitziet, op sommige plekken is deze dikker door een toename aan hersenverbindingen. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld beter hun interne fysiologische staat in de gaten houden.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.