Perfectie

Ieder van ons heeft unieke dromen en wensen. En we willen ze allemaal realiseren. Dat gaat met vallen en opstaan, spanning en moeilijke keuzes. Er zijn genoeg wijsheden die de kwaliteiten van zoeken en proberen beschrijven:

“Zonder wrijving, geen glans.”

“Zonder druk, geen diamant.”

In onze huidige samenleving lijkt er weinig ruimte te zijn voor het proces van groeien. Stap voor stap een resultaat bereiken. Het moet gelijk perfect en had gister al af moeten zijn. Perfectie, hoe werkt dit voor jou?

Een perfect resultaat willen zonder de ruimte te hebben om daar naar toe te groeien kan een goed resultaat behoorlijk in de weg staan:

 • het creëren van iets nieuws wordt heel serieus en zwaar. Het is niet meer leuk om te doen. Waardoor je een grote kans hebt dat je halverwege stopt.
 • perfectie heeft de neiging al je energie en aandacht te vragen. Het is namelijk nooit goed genoeg. Vaak gaat dit ten koste van andere zaken in je leven. Je raakt uit balans.
 • Een perfect resultaat zonder tijd om te rijpen is vaak een oppervlakkige aangelegenheid. De buitenkant is perfect maar de binnenkant heeft nauwelijks aandacht gekregen. Geen glans en geen diamant.

Waar komt dit streven naar “gelijk perfect” vandaan? Als je het onderzoekt zul je waarschijnlijk een aantal redenen tegenkomen. Die kennis kan zeer waardevol zijn maar is op zichzelf geen oplossing.

Hoe kun je dat ook anders doen?

Om de weg naar een resultaat meer ruimte te geven ligt een andere route voor de hand. Deze route houdt bewust rekening met vallen en opstaan. Met het langzaam ontvouwen van je droom, wens of project.

Er wordt nog steeds goed nagedacht maar er worden eerder, en bewust, kleinere stappen genomen. Niet de perfecte vorm maar de richting en de ervaring zijn daarbij leidinggevend. Na het doen van een stap is er ruimte om de creatie los te laten. Te ervaren wat het oplevert. Levert het niet op wat je wilt? Maak een nieuwe stap naar je wens met de ervaring van de vorige als bonus.

In de praktijk kun je deze aanpak op vele manieren vormgeven. Zelfs een perfectionist als Steve Jobs gaat zo te werk. De volgende ingrediënten kunnen je helpen:

 • Kijk niet steeds vooruit, zie de waarde van wat er nu gecreëerd is. Een niet perfecte website is nog steeds een website met enthousiaste bezoekers.
 • Creëer bewuste pauzes in je werk en denken. Neem even afstand en maak bijvoorbeeld bewust contact met jezelf. Mijn laptop blokkeert om de zoveel tijd door een programmatje. Fijn? Verre van. Deze verplichte pauzes blijken echter zeer waardevol. Ik zorg voor mijn lichaam; Toilet bezoek, drinken halen en weer goed gaan zitten. Tegelijk realiseer ik me vaak hoe ik met minder moeite het zelfde kan bereiken. Ik verdien de pauzes makkelijk terug.
 • Maak bewust onderscheid tussen het “denken” en het doen. Beide verdienen je volle aandacht. “Denk” eerst, bepaal richting en effectieve stappen om daar te komen. Ga dan doen en voer die stappen uit. Als je gaat doen voor het denken mis je richting en verdwaal je waarschijnlijk. Als je blijft denken terwijl je eigenlijk dingen zou moeten doen dan kom je geen stap meer verder.
 • Neem kleine stappen die je afrondt, deelt en loslaat. Door af te ronden kun je het resultaat delen met andere mensen. Door te delen zie je beter of dit is wat je wilt creëren. Door los te laten creëer je weer de (creatieve) ruimte om in alle vrijheid iets nieuws te maken. Met de vrijheid om een nieuwe stap te nemen ontstaat vertrouwen in het proces van het creëren van je hartenwens.

Wat levert dat op?

Door je aanpak te veranderen verandert vaak je complete ervaring. Met perfectie is dat niet anders. Ieder van ons is echter uniek. De voordelen zullen in ieders beleving daarom anders uitpakken. Het is maar net waar je eigen kracht en uitdaging zitten. De volgende voordelen worden door bijna iedereen herkend:

 • Meer voldoening omdat je steeds iets afrond en loslaat.
 • Meer ontspanning, creativiteit en ruimte. Het doel is dichterbij en kleiner. Daardoor neemt de complexiteit enorm af en kun je het makkelijker overzien.
 • Betere resultaten doordat deel producten kunnen rijpen aan je eigen veranderende inzicht en de feedback van anderen.
 • Simpelere, beter passende  resultaten. Doordat een resultaat een natuurlijke groei door maakt past hij, net als een plant, veel beter in zijn omgeving. Geen overbodige, bedachte, extra’s. Geen wortels en takken waardat niet effectief is.
 • Hoge productiviteit. Deelstappen zijn uitdagend maar te doen. Je kunt meer bouwen op wat er nu is zonder eindeloos na te denken over alle mogelijk scenario’s die eventueel plaats zouden kunnen vinden. Dat vertaalt zich in uitdagende maar realiseerbare doelen.

De afgelopen periode heb ik veel geexperimenteerd met deze manier van werken. Nieuwsgierig hoe het jou vergaat.