Praten ?! ……….? (Hoe) Moet dat?

Walter, 27 Jun 2005 13:14 uur
Guatemala, Lago Atitlan: San Marcos de Laguna

Hallo,

Allereerst dank voor al jullie mailtjes, steun betuigingen en verjaardags wensen. Het was erg hartverwarmend om mijn mailbox te openen dank!!

Ja, daar is hij weer……paar kilo lichter, heel veel ervaringen wijzer, blij en zoekende.
Blij met wat ik gevonden heb
Blij met het einde van vasten
Blij met het einde van 2 maanden stilte
Blij met het leven buiten de straal van 100 meter van het cursusterrein.
Blij met de mogelijkheid om weer te kunnen communiceren.
Blij om jullie weer te spreken.

Zoekende:
– wat ik nu geleerd heb
– hoe dat in dagelijkse leven uitpakt
– hoe je dit onder woorden brengt
– hoe je uberhaupt communiceert
– wat daar de lol van is
– naar nog meer inzichten………de leer modus staat nog vol open.

Kortom: blij en zoekende.

Deze keer:
– Dappere poging
– Communiceren
De cursus
– In getallen
– Survival vaardigheden
– Het echte leerproces
– Hoe nu verder

Dappere poging:
Ik zal een dappere poging wagen jullie een indruk te geven van 3 maanden yoga en meditatie cursus in Guatemala. Dapper en poging zijn de kern woorden…….want makkelijk zal het niet worden. Dit soort ervaringen laat zich niet beschrijven…….het is een individueel leerproces wat je gewoon mee moet maken. Vergelijk het met het verbouwen van een huis Wink je kunt een boek kopen hoe je het moet doen maar daarmee leer je niet hoe je een hamer vasthoudt laat staan hoe je iets maakt. Tijdens het verbouwen, het doen, leer je pas echt timmeren, zagen, loodgieteren en rietdekken. Je slaat met een hammer een paar keer op je vingers…….aauw dat is niet de manier……je bouwt wat om te ontdekken dat een andere volgorde noodzakelijk is voor een duurzaam resultaat…….ja breek het maar weer af en begin op nieuw……ai teleurstellend, misschien maar wel de enige manier om uiteindelijk in een mooi huis te wonen of in mijn geval om in een lichaam te wonen dat in balans is (yoga en voedsel), emotioneel en mentaal in balans te zijn(meditatie en studie) en toegerust op wat je spiritueel belangrijk vindt (de kern van ons bestaan)

Communiceren:
Waarschijnlijk lastig voor te stellen maar na zolang niet communiceren is het zeer lastig om weer te beginnen met vertellen, schrijven etc. Zelfs nu een week na het einde van de cursus lukt het me slechts met de grootste moeite om “normaal” te communiceren. Ik vind het prettig om weer onder andere mensen te zijn. Ik kijk er erg naar uit om weer met jullie te schrijven maar ai ai wat blijkt dat lastig. Zelfs nu als ik probeer om ook maar iets op het scherm te krijgen blijf ik steken……weet niet wat te vertellen en hoe. Woorden en taal blijken een zeer beperkt medium als je echt iets wilt delen met anderen. Geen woord beschrijft de diepte, de reikwijdte van wat je wilt overbrengen. Woorden gehouden naast de gedachte, het gevoel, de les zijn zo niet toereikend dat ik merk dat ik liever mijn mond hou….kan iemand zich dat voorstellen………ik hou liever mijn mond!!
Ik waardeer al jullie mailtjes en verhalen zeer. Zoals gezegd vindt ik het heel moeilijk om te antwoorden. Laat je hierdoor alsjeblieft niet afschrikken. Mijn misschien wat korte stuntelige antwoorden of het lang uitblijven van een antwoord is geenzins omdat ik jullie verhalen niet waardeer!! Blijf schrijven! Na alle waarschuwingen en mitsen en maren……ik lijk wel een oud wijf…tijd voor 3 maanden cursus:

In getallen:
– 130 dagen reizen
– 104 dagen Guatemala
– 93 dagen cursus
– 63 dagen stilte…….geen communicatie.
– 20 dagen vasten……alleen voelbaar; sapjes, water en soep.
– 630 maal zonne groet (yoga oefening)
– 300 curus vragen: Waarom heb je 5 vingers?
– Eindeloos vaak geen electra
– Dito vaak geen water
– Eindeloos veel pissebedden…….na bestuderingen blijken er meerdere rassen te zijn…weet niet of dit nou de kennis is die ik wou op doen.
– Vaak lichamelijke ongemakken…..hoofdpijn….onmogelijk om voedsel vast te houden
Dit alles resulteerde in:
– Lange haren…ja ik heb echt blond haar op mijn hoofd.
– Een paar kilo lichter…33 en een six pack.
– Veel lenigheid en kracht…ik wordt nog eens een keer een mooie jongen.
– 300 index kaartjes met gedachten
– 150 kaartjes met aantekeningen/naslag
– Ruim 200+ a4-tjes met aantekeningen en tekeningen.
– Onbeschrijfbaar veel grote en kleine lessen.

Survival vaardigheden (douchen en slapen):

Douchen: 3 maanden Yoga en Meditatie cursus in Guatemala is gelijk ook een survival cursus. Vaak geen water en electra levert een zeer leuk douch ritueel op: Elke keer als je in de buurt van het toilet gebouw bent ga je door de volgende handelingen.
– Check of er water is
– Check of het water enigzins helder is……het is vaak zo zwart dat je viezer wordt van douchen dat van niet douchen.
– Check of de waterdruk hoog genoeg is om de electrische!! douch kop aan de praat te krijgen.
– Check of er stroom is
– Check of de douche kop het doet en niet verstopt is of je gelijk electrocuteerd.
Alles positief………hol naar je hut voor shampoo en een handdoek spring gelijk onder de douch, want je weet nooit hoe lang alle vragen positief blijven. Het went.

Slapen: We zijn hier te gast. Dat betekend dat er veel vaste bewoners zijn die het recht van de langst wonende hebben……ja ik weet zij betalen niet voor de accomodatie…..de laatst komende krijgt die eer. Maar ze wonen wel degelijk op de plek waar ook jij wilt verblijven. Slapen gaan levert dan het volgende ritueel op:
– Check of er geen hagedissen of andere grote beesten in je hut verblijven……maken zoveel lawaai gedurende de nacht.
– Check je bed en maak hem schorpioen en pissebed vrij…..vergeet het niet. De eerste is een zeer pijnlijke ervaring de tweede vindt jouw erg leuk en zoekt je dan ook de hele nacht op.
– Controleer het plafond op spinnen en ook op pissebedden…….verzoek beide om te verhuizen. (Ervaring leert dat ze de neiging hebben om zich gedurende de nacht te laten vallen met als resultaat dat je wat door je haar voelt kriebelen…onschuldige pissebedden of dat je zeer pijnlijk gebeten wordt…spinnen)
– Weltrusten…..vergeet de honden niet weg te sturen………..woef woef oeeeeeeeeewwwww!

Het echte leerproces:
De cursus verliep voor mij als volgt.
We hadden 2 boeken gekregen om te lezen. De in een vorige aflevering beschreven kaart en verkeerswetten. Gedurende de cursus heb ik ze niet meer open gehad. Ze waren wel de basis maar het echte leren ging anders.
Elke ochtend kregen we een half uur echt onderwijs…….lees informatie gedicteerd. Dit resulteerde in de 150 kaartjes met aantekeningen. Chatty onze leraar behandelde de volgende onderwerpen:
– Astrologie
– Sterrenbeelden
– De 10 Sephiroh van de levensboom (lees 10 energie centra gerangschikt in de vorm van een boom. Vergelijkbaar met chakra´s)
– Numerologie (wat betekend een getal)
– Tarot kaarten
– Tarot leggingen
Elke les kregen we een of meerdere vragen van Chatty…….alle onmogelijk om te beantwoorden op basis van wat je weet. Op basis van wat ze verteld heeft of logische deductie….je komt er niet.
Het waren deze vragen die mijn werkelijke leerproces op starte.
Ik vond mij al na 2 weken terug met de indexkaartjes en vroeg me bij alles wat er gebeurde af……..waarom dan. Ja. In meer dan 1 opzicht ga je terug naar je kinder jaren…Geen zorgen, alles opnieuw ontdekken en waarom dan…….het enige verschil met toen……je geeft je zelf nu de antwoorden. Dit is niet makkelijk. Je blijkt vooral veel dingen die je voor waar aannam en die heel gewoon waren niet meer te kunnen plaatsen…….maar waarom dan. Ja ik doe dat altijd zo. Ik voel me altijd zo. Ja maar waarom dan.
Als een ui…….laag voor laag blijk je op patronen, gevoelens en ideeen te stuitten die welliswaar een logisch geheel vormen maar die diep down gedeeltelijk op drijfzand zijn gebouwd….weg er mee!!
Dit klinkt lekker…weg met dat patroontje en met dat……ik heb ze niet meer nodig. Ik noemde ze mijn feeders en bleeders…..waar krijg ik energie en wat koste energie. Weg met de bleeders…….ja maar hoe gooi je iets weg dat je beschouwt als je zelf. Iets dat een cruciaal onderdeel is van je eigenbeeld van je Ego. Das niet leuk en zeker niet makkelijk….Je lichaam vindt dit ook niet leuk…veel grote patronen blijken zo ondedeel te zijn van je zelf dat alles in je lichaam protesteerd als je door blijft duwen…….weg er mee…euh heu…koppijn…kan ik hebben…koorts kan ik hebben….paar dagen niet instaat om te eten……trek ik ook…..totdat je het niet meer trekt en alleen nog maar wilt dat je weer recht uit je ogen kan kijken en dan met de overgave…het inzicht…..licht aan het eind van de tunnel. Niet elke les was zo zwaar en Chatty vond ook dat ik niet zo veel gas moest geven…….maar ja het aard van het beestje…ik hoor het vaker ook van een zekeren nu gediplomeerde instructeur.
Ik weet dat niet kunnen eten ook te maken heeft met het seizoen…..iedereen heeft last van buikloop en overgeven….het regent. Ik had het alleen elke paar dagen en precies elke keer als ik bezig was om een grote les te leren……..spiritueel zo vol dat er op het fysieke niveau geen voedsel meer bij kon……..een ding tegelijk graag met veel dank uw lichaam.
Na de eerste maand voelde het voor mij echt als tijd voor stilte………volgende versnelling…mijn cursusgenote had een totaal ander plan met haar cursus……daar weinig te delen..praten met anderen leidde me alleen maar af en was zo niet interessant. Stilte……met een kleine smokkel om jullie nog een keer op de hoogte te brengen.
Dit versnelde het proces enorm….ik tekende en schreef me suf. Dieper en dieper in de stof……studeren zoeken zeer mentaal……connectie maken met jezelf met de wereld om je heen wat gebeurt…….veel emotie en de werkelijke stappen om te leren. Het gaat elke keer zo. Eerst studeren, veel vragen aan jezelf stellen, waarom dan..wat voel ik dan, wat gebeurt er dan….dit bouwt zich elke keer op tot een grote stap en ja je ziet iets nieuws. Een nieuwe mogelijheid een nieuwe relatie. Dit leerproces is intensief maar ook zeer reactief. Hoe verder ik in de cursus kwam des te meer ging ik zien. Meer en meer van mijn eigen patronen vielen weg……je gaat zuiverder zien zonder te oordelen……..je snapt niet waarom je het nooit hebt gezien. Het is zo duidelijk het ligt zo voor de hand. De wereld om je heen schreeuwt de antwoorden…elke stap die je zet elke emotie die in je opkomt blijkt een aanwijzing om iets anders te gaan zien om beter te kijken………poeh das zeer vermoeiend. Aha. Zeer zeker. En dan denk je dat je ´s nachts rust krijgt…….vergeet het. Je dromen worden steeds helderder ze bevatten duidelijke aanwijzingen voor zaken waar je overdag mee aan het worstelen bent. Je zoekt rust in je meditaties (eind van de cursus een uur of 5 per dag minimaal)…ja je kunt je hersenen uitzetten even geen bewuste: “waarom dan?” Maar je had zoveel vragen gesteld dat je nu je hersenen even stil zijn je onderbewuste nog wel wat antwoorden of liever aanwijzingen voor je heeft op eerdere vragen.
Je kunt je voorstellen dat je dit tempo van leren niet eindeloos vol houdt. Ik niet in ieder geval….gelukkig is daar een truc op. Je gaat vasten. Als je vast, in ons geval alleen vloeibaar, gebruik je minder energie om je voedsel te verteren of om constant naar eten opzoek te zijn. Deze energie kun je vervolgens weer gebruiken om te leren….natuurlijk was ik er als de kippen bij om bij de eerste inzinking in leren naar het vasten te grijpen…….YES vol gas vooruit. Het geeft een kick het is net als vol het gas van mijn zeer gewaarde Yamahatje open draaien en er op het achter wiel vandoor vliegen. Wat een snelheid, wat een kick…maar ook maar een wiel (voet) aan de grond ……op een been staan is zeer vermoeiend….vasten werkte dan ook niet lang voor mij…..waarschijnlijk ook het vele niet kunnen eten dat vooraf ging….ik had geen energie meer in mijn lichaam….dat los je makkelijk op………gas dicht. Kijk de kunst af van mensen die al langer op deze planeet rond rijden. Je kunt ook 1 op 21 rijden ipv van 1 op 12 of nog slechter en zo een stuk minder brandstof verbruiken…naar het tankstation sukkelen………eten…je wilt alles hebben en wel nu. Waar is de chocolade? Helaas dat werkt niet na 20 dagen vasten moet je weer langzaam beginnen…en dan..ai ik blijk niet alles te verdragen…nog steeds niet overigens. Geen chocolade……hoe kan ik zonder leven.
Ik kwam weer op stoom het gas kon er weer op…en het leren ging weer sneller en sneller.
Hoe leuk al dat leren ook is. Na 2 maanden niet communiceren en 3 maanden op een en het zelfde cursus terrein was ik wel klaar mee. Gelukkig was daar ook het einde van de cursus nog 5 dagen….tellen maar…….alleen nog maar mediteren. Fantastisch maar high zijn gaat ook een beetje vervelen. Een prachtige ceremonie aan het einde; Volle maan en het begin van de zomer vielen beide op de 21 hier in Guate. Dus hadden we volle bak en een ceremonie voor zowel de maan cursus als de zon cursus. Erg mooi. Klaar en wegwezen. (Ja ik kan al die onmogelijk vragen nu beantwoorden)

Hoe verder:
Een rustig hotel gezocht. Telefoontje naar Borne……erg goed om je ouders weer te spreken. Blij om op de hoogte te zijn van de perikelen en ze te kunnen delen.
Dapper begonnen met mailen…….aai zoals ik beschreef dat blijkt nog lastig.
Dit verhaal terug lezende is het toch nog redelijk gelukt om een idee te geven. Ben er een beetje emotioneel onder…….lastig om dit te delen…..zoveel gebeurd dat ik niet kan delen of beschrijven.
Ik had plannen om verder te reizen….gezien hoe ik me nu voel geen goed idee. Ik ben nog zo gevoelig voor prikkels uit mijn omgeving ben nog zo bezig met nieuwe dingen leren dat ik daar eerst maar eens wat ruimte voor maak. Ik heb een huis gehuurd in San Marcos…..laat nu een paar boeken kopieren en ga de komende periode maar eens in alle rust bekijken wat ik nu verder ga doen.

Veel liefs,

Walter.