Stillness Buddy als waakhond voor effectief computer gebruik

Wat als,…. dan…., dan dit, oh en dan nog dat, maar eerst even dit doen want dan kan ik dat doen. Herkenbaar? Voor je het weet wordt je een “human doing” in plaats van een “human being”. Na veel gepieker en gedoe komen we er vaak achter dat we veel tijd en energie zijn verloren. Er waren ook makkelijkere wegen naar Rome geweest. We zijn vastgelopen in de tredmolen van denken en doen.

Hersenen, wie bepaald wat effectief is?

Denken, abstraheren en taal vinden voornamelijk plaats in het nieuwste gedeelte van onze hersenen. Het neo-cortex, die als een schors(cortex) over onze in de evolutie eerder gevormde hersenen is gegroeid. Het neo-cortex is qua structuur anders dan het oudere limbische gedeelte van onze hersenen. Dit limbische gedeelte is verantwoordelijk voor onze emoties, richting bepalen en fysiologie. We zijn op ons effectiefst als er een balans is tussen beide systemen.

Effectief computer gebruik

Een computer nodigt uit om vooral de neo-cortex te gebruiken, logisch te denken. Helaas doet een computer het echt alleen als je op de juiste knopjes drukt in de juiste volgorde. Doen we dit te lang achter elkaar dan verliezen we het contact met ons gevoel en intuïtie. Zonder je intuïtie, dat voornamelijk in je limbische hersenen zit, kun je niet bepalen wat de meest effectieve manier is om iets op te lossen.
Daarom is het belangrijk om afwisseling in te bouwen. Regelmatig bewust afstand nemen van het denken en contact te maken met wat je voelt. Dat maakt je veel effectiever. Het herstelt het evenwicht tussen het neo-cortex en limbische systeem. Daarmee heb je toegang tot je denkkracht en je intuïtieve vermogens.

Stillness Buddy als waakhond voor effectief computer gebruik

Er zijn vele wegen, programmaatjes en hulpmiddelen, die naar Rome leiden. Of in dit geval programmaatjes die je computer gebruik onderbreken om de balans te herstellen. Ik zelf gebruik al lange tijd de “Thich Nhat Hanh versie van Stillness Buddy” met verbluffende resultaten. Theoretisch is de werking van voortdurende korte pauze’s te begrijpen. In de praktijk verbaasd het effect van deze kleine pauze’s mij nog dagelijks. De teksten en oefeningen van Thich Nhat Hanh dragen daar zeker aan bij. Aan het eind van een dag computeren heb ik tegenwoordig meer energie over, meer gedaan en voel ik me een stuk tevredener. Terwijl ik feitelijk, ook al is het maar een paar minuten op een dag, minder heb gecomputerd.

Wat mij betreft dus een aanrader. Maar wellicht ben ik niet helemaal representatief. Een programmaatje is natuurlijk slechts een hulpmiddel en ik doe veel meer oefeningen die invloed hebben op deze balans. Aan de andere kant wat heb je te verliezen?

Praktisch

Je kunt het tooltje downloaden en 14 dagen gratis gebruiken door naar http://www.stillnessbuddy.com/ te gaan. Een levenslange licentie kost je momenteel ongeveer 16 euro. Je kunt het tooltje naar hartenlust en eigen inzicht configureren. Hieronder vindt je de screenshots van mijn instellingen. De eerste weken was het gebruik van het tooltje voor mij zeer confronterend. Ik zat vaak te vloeken achter me computer als ik bijvoorbeeld halverwege een mailtje plotseling niet verder kon. Wees gerust dat gaat over. In de tussentijd heb compassie voor jezelf en maak het net als mij mogelijk om met [ESC] de verplichte pauze te stoppen.

P.s: Ik ben geen affiliate, dus ik verdien niks als je besluit tot aanschaf.

Screenshots instellingen

Stillnessbuddy Instellingen

Stillnessbuddy Instellingen

Stillnessbuddy Instellingen

Stillnessbuddy Instellingen

Stillnessbuddy Instellingen