Voel je een stuk zekerder door benoemen van waarden

Mensen die onzeker zijn in de omgang hebben baat bij het uitgebreid opschrijven wat ze het belangrijkst vinden in hun leven, en waarom. ~ NRC-Next 17 augustus 2011

Uit onderzoek is gebleken dat mensen zich een stuk zekerder voelden als ze hun waarden hadden benoemd. In het onderzoek werden onzekere proefpersonen gevraagd om een opstel te schrijven over wat zij belangrijk vinden in het leven. Weken later voelden zij zich na deze oefening nog steeds een stuk zekerder. De onderzoeker die hun enige tijd na het schrijven van het opstel bezocht rapporteerde dat hij hun ook minder gespannen vond.

In het door NRC-Next genoemde onderzoek is gewerkt met het schrijven van een opstel. Om een opstel te schrijven moet je een aantal stappen doorlopen. Elke stap draagt zijn eigen steentje bij aan het verkrijgen van meer helderheid en daarmee zekerheid en rust. Als jij ook opzoek bent naar helderheid kan het interessant voor je zijn om een aantal of alle stappen te doorlopen.

De stappen om een opstel te schrijven over je waarden:

  1. Ontdek in welke situaties jij meer gespannen bent dan je zou willen.
  2. Kies de situatie uit waar je nu het meest tegen aanloopt.
  3. Hou bij welke gevoelens er in die situatie optreden.
  4. Leidt uit de beschreven gevoelens af welke waarden voor jou tot uitdrukking komen.
  5. Schrijf je waarden uit.
  6. Zet een datum en handtekening onder je opstel
  7. Als het mogelijk is deel je opstel met anderen.

Elke stap in dit zelfonderzoek draagt bij aan het uiteindelijke resultaat. Zonder gedegen zelfonderzoek kun je wel wat opschrijven maar kom je niet bij de kern van de waarden die voor jou spelen.

Wat in mijn ogen vooral bijdraagt aan het resultaat dat het onderzoek beschrijft zit hem in de laatste stappen. In het onderzoek moesten mensen iets over zichzelf opschrijven en kwam er later een onderzoeker op bezoek die er vragen over ging stellen. De kracht van deze twee stappen is enorm.

Eerder onderzoek heeft aangetoond wat voor enorme kracht eruit gaat van schrijven, ondertekenen en delen met anderen. Dit mechanisme is zo krachtig dat het in allerlei situaties wordt gebruikt/misbruikt:

  • In WOII moesten krijgsgevangen van Japanners verklaringen opschrijven en ondertekenen. De Japanners hingen deze verklaring vervolgens zichtbaar voor medegevangenen op en lazen ze voor op de kampradio. Het ging de Japanners hier om de ondertekening en verspreiding en niet zo zeer om de inhoud. Zij wisten dat het deze tekenen en publiek instaan voor je verklaring meer effect hebben dan de inhoud an-sich.
  • Auto-verkopers zullen je proberen zo snel mogelijk een contract te laten ondertekenen ook als er nog allerlei zaken geregeld moet worden. Zij weten heel goed dat als je eenmaal getekend hebt je er ook voor instaat.

Een zeer krachtig mechanisme en niet van gister.

De echte waarde van dit onderzoek schuilt hem er wat mij betreft in de toepassing van de dit weten om jezelf verder te ontwikkelen. Laat jezelf reflectie niet zitten bij het ervaren en denken maar pak een pen en schrijf het uit!

Wil jezelf aan de slag om helder te krijgen wat jouw waarden zijn? Kijk dan ook eens op Gevoelens – een lijst van beschrijvende woorden” het kan je ondersteunen om sneller je waarden te herkennen.