Waarom zou je plannen maken?

Plannen zijn niets; plannen maken is alles. ~ Dwight D. Eisenhower (1890-1969) 34ste President van de Verenigde Staten.

Herken je een van deze?

 • Ik heb geen tijd om een plan te maken.
 • Ik doe dingen graag spontaan.
 • Bewust leven gaat toch over in het nu zijn. Plannen gaan over de toekomst en zijn dus niet voor mij als bewust levend wezen.
 • Ik heb niet de discipline om een plan uit te voeren.
 • Ik ga morgen misschien wel dood, dus waarom plannen?
 • Dingen gaan nooit volgens plan.

Als je een van deze gedachten bij jezelf herkent dan kun je ervan uitgaan dat je ergens jezelf saboteert. Je remt jezelf af omdat te creëren wat je werkelijk belangrijk vindt.

Waarde van plannen

Het hebben van een statisch plan heeft beperkte waarde. Het proces van het maken van een planning is echter zeer waardevol. Door te gaan plannen neem je verantwoordelijkheid voor wat jij belangrijk vindt. Stukje bij beetje wordt in het proces van het plannen je beeld steeds duidelijker. Wat heb je nu precies voor ogen met je plan, wat is je intentie, wat wil je bereiken.

Anders naar de wereld kijken

Met een duidelijk beeld van wat jij wil creëren kijk jij anders naar de wereld en de wereld kijkt anders naar jou. Je gaat in je omgeving delen van je plan herkennen en maakt daar actief contact mee. Door actief contact te maken komt er steeds meer energie in beweging. Van het een kom je bij het ander. Omdat je door het plannen heel scherp hebt wat je waarom wou creëren kun je ook flexibel omgaan als onderdelen van je plan toch anders uitpakken. Misschien is een kleine aanpassing al voldoende om je grotere plan, of liever de intentie daarachter, te realiseren. Meer over de kracht van intentie lees je in “De Dalai Lama en de Wet van de Aantrekkingskracht of Hoe intentie onze dagelijkse realiteit bepaald.”

De wereld kijkt ook anders naar jou.

Je draagt met enthousiasme uit wat je wil bereiken. Dat maakt je veel interessanter om mee om te gaan. Mensen en dingen gaan naar je toe komen. Een duidelijk plan maakt ook dat je nee gaat zeggen tegen zaken die niks met jouw creatie te maken hebben. De tijd en energie die je hier anders aan kwijt zou zijn geweest kun je nu gebruiken voor je eigen creatie.

Gelukkiger leven

Het proces van plannen geeft je zo dus meer tijd en energie. In mijn ogen levert het maken van plannen je echter nog iets veel waardevollers. Het is een zeer effectieve methode om een gelukkiger leven te leiden. Je doet namelijk meer van de dingen die jij werkelijk belangrijk vindt.

Leven zonder een plan is als gaan winkelen zonder lijstje. Het kost je meer zonder enige garantie dat je haalt wat jij nodig hebt.

Voor welk doel in je leven zou jij wel een plan kunnen gebruiken?
Onderstaande oefening kan je een goede aanzet geven om in beweging te komen.

Oefening: Van wens naar actie in 45 minuten.

Nodig:
– Ongeveer 45 minuten tijd.
– Een pen
– Een leeg blocnote of …
– Als je liever op je computer werkt: Een tekstverwerker met een leeg bestand. Let erop dat je wel alle afleiders uitzet. Bijvoorbeeld door je internetverbinding uit te zetten.

Stappen:

 1. Zorg dat je 45 minuten niet afgeleid wordt, lees de hele oefening in 1 minuut door.
 2. Kom daarna met al je aandacht naar jezelf door bijvoorbeeld deze ademhalingsoefening van 3 minuten te doen.
 3. Maak in willekeurige volgorde een lijst van dingen die je: Al lang zou willen doen maar waar het nooit van komt. Schrijf 10 minuten ononderbroken ideeën op. Het maakt niet uit hoe klein of hoe groot, hoe idioot of reëel. Blijf schrijven want zo kom je ook op dingen die je verder in je onderbewuste hebt gestopt maar daardoor niet minder relevant zijn.
 4. Loop ongeveer 5 minuten door je lijst heen. Markeer 10 ideeën welke je hart gelijk sneller doen kloppen. Ervaar je een overeenkomst in deze 10 ideeën? Is er iets dat ze samenbrengt? Ontstaat er spontaan een nieuw idee of springt een van de 10 ideeën er met kop en schouders boven uit?
 5. Kies een van de ideeën en schrijf dit bovenaan een leeg A4tje. (1 minuut)
 6. Schrijf op waarom dat idee zo belangrijk voor je is. Beschrijf het gevoel als je het idee hebt gerealiseerd. Beschrijf ook wat het je kost als je het niet doet. Besteed hier maximaal 10 minuten aan.
 7. Breek het idee op in 5 stappen die nodig zijn om je plan te realiseren. Beschrijf de stappen zeer kort. Benoem een aantal concrete acties die je ook realistisch gezien kan uitvoeren. Bedenk een einddatum voor je project en schrijf dit boven aan het blad erbij. Besteed hier 10 minuten aan.
 8. Als het goed is heb je nu een A4tje, met daarop:
  a. een plan met begin en einddatum,
  b. een beeld wat het je oplevert,
  c. de kosten van niet in actie komen,
  d. 5 deel stappen om je plan te bereiken,
  e. een aantal concrete acties die je morgen kan uitvoeren,
  f. Print/Neem dit A4-tje en zet je naam er onder met een datum.
 9. En nu een spannende stap: Hang dit a4tje zichtbaar op zodat jijzelf er dagelijks mee geconfronteerd wordt en je omgeving nieuwsgierig wordt naar je plan. Deel je plan kort met iemand. Niemand in de buurt? Bel een vriendje of vriendinnetje vertel kort dat je een plan hebt en dat je er later met hem/haar nog verder over wilt praten. 5 minuten.
 10. Kijk dagelijks naar je plan, voer acties uit en werk je plannen bij als je nieuwe inzichten hebt opgedaan. Kortom; blijf in beweging en kijk wat het je oplevert.